Zachte fudge en een hard hoofd

De fudge van Zuster Evie is gebaseerd op een heel oud fudgerecept van Emelyn Battersby Hartridge. Dit recept dateert al uit 1886 toen Emelyn ging studeren aan Vassar College (USA). Ze had ooit fudge geproefd en wilde het héél graag zelf maken. Het verhaal gaat dat zij daarom de suiker karamelliseerde in een pan boven de gasleiding van de verlichting. Dus lamp eraf, vuur maken en loeizware koperen pan erboven, levensgevaarlijk! Ik weet nu hoe lang en geduldig je de suiker moet koken, dus ik snap werkelijk niet hoe haar dit toen is gelukt.
Maar het lukte haar dus wel en de eerste 14 kilo die ze maakte (en die overbleef van het onvermijdelijke snoepen ervan 😉 ) verkocht zij op een veiling voor het goede doel op haar school. Dat bleek zo’n succes dat het maken van fudge toen een soort startsein kreeg. Na het succes van de “Vassar-fudge” ontstonden op allerlei andere hoge scholen voor vrouwen al snel de eigen varianten hierop.
Anno nu maken de Nederlandse Zusters van Zuster Evie hun fudge op basis van het originele “Vassar-fudge”-recept: volledig handgemaakt in een koperen ketel en gegoten in een mal voor de leuke eigentijdse vorm. Alle fudge wordt huisgemaakt, niks wordt geïmporteerd! Wij gebruiken dus geen speciale fudgemixen uit Engeland of de USA maar maken de fudge zelf op basis van boter, melk en suiker. Net zoals Emelyn dat deed… En dat proef je aan de smaak. Hmmmm 🙂
Heb je het ooit wel eens geprobeerd, om die overheerlijke zachte, zoete fudge te maken? Als ik eerlijk ben, had ik er een hard hoofd in toen ik ermee begon. Met alle moderne gemakken van deze tijd én met het fantastische recept van Emelyn in handen, dacht ik dat wel even te doen. Nou, hoe lekker fudge-eten ook is: het fudge-maken viel vies tegen! Het lijkt wel een ingewikkelde scheikundeproef… Toch heb ik het geprobeerd en is het uiteindelijk na negen (!) pogingen gelukt!
Ben je nieuwsgierig naar de heerlijke fudge van Zuster Evie? Proef het zelf!
Geplaatst in Blog, Fudge, Producten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.