HACCP hygiene zuster evie

Wat is dat nou eigenlijk: HACCP?

Oftewel… Hessup. Watte? Inderdaad, dat was ook mijn eerste reactie toen Eline (moederoverste van Zuster Evie) vertelde over alles dat kwam kijken bij een schone werkomgeving. Het is wel hilarisch dat de uitspraak van een systeem dat de voedselveiligheid moet waarborgen, zelf klinkt als een – zeer onhygiënische – nies!
Gezondheid! Zou je dus zeggen als reactie. En dat is dus meteen de essentie. Jouw gezondheid als je heerlijk smikkelt van alle mooie producten van Zuster Evie staat uiteraard voorop! En HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) is een preventief voedselveiligheidssysteem dat ik – net als mijn collega’s van Zuster Evie – toepas zodat alle producten veilig worden gemaakt.
Zoals het dragen van een prachtig kapje waar mijn haar onder zit. Of het ophangen en gebruiken van een torkrol: zo’n ding waar je doekjes uit trekt om mee schoon te maken, in plaats van de oh zo vieze stoffen vaatdoekjes. Of denk bijvoorbeeld aan ingrediënten waar je allergisch voor kunt zijn, zoals tarwe. Er wordt zorgvuldig bijgehouden wat in elk product verwerkt is. En ben ik klaar met de bereiding (bijvoorbeeld het vullen van potjes met chocolademelk met daarin cacao: ook een allergeen), dan gebruik ik voor een nieuwe lading potjes ook weer brandschone, andere schepjes, enzovoort. Zo kan het niet zo zijn dat er per ongeluk cacao komt in een potje waar je dat niet verwacht.
En uiteraard begint en eindigt elke keukenronde met een intense poetsbeurt. Goed voor mijn conditie ook: moet dan denken aan de training van The Karate Kid. Wax on, wax of… Maar dan met poetsmiddel hihi. Misschien ben ik straks een soort karate-non! Prachtige moves terwijl ik op traditionele wijze potjes vul. Hmmm… mijn fantasie slaat een beetje op hol. Terug naar het verhaal.
Kortom: HACCP is er om superschoon en met kennis van potentiële gevaren (en die dus te voorkomen) de producten te maken. Ik heb net mijn certificaat hiervan, dus met een hoofd vol kennis en een hart vol plezier, kan ik per vandaag dus ook echt aan de slag in de keuken. Jiha(ccp)!
Geplaatst in Blog, Weetjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.